Taalkunst in Leve(n)de taal!

Taalkunst is tijdens route van 2024 weer onderdeel van Grensloos Kunst Verkennen.
Weer?
In het verleden is dat drie keer eerder gebeurd en ook nu is het gelukt om kunstenaars aan te trekken die op een bijzondere manier ‘taal’ onder de aandacht zullen brengen.
In het kader van het Streekprogramma van Wiede Wold verkent Grensloos Kunst Verkennen samen met het Netwerk Land van de Reest de toekomst van (streek)taal.

Mag ik een zin van u lenen?
Tijdens het eerste weekend van 16 tot en met 20 mei zal beeldend vormgever Chantal van Heeswijk in de Taaltent voor de Wieker Meule een (streek)woordenwinkel beheren en met vergankelijke eco-graffiti woorden die aangeleverd zijn door bezoekers, op de zwarte planken van de molen schrijven.

Tijdens het tweede weekend, op 25 en 26 mei, én tijdens het derde weekend, op 31 mei en 1 juni, zullen dichter Mischa van Huijstee en kunstschilder Marijke van Es woorden of zinnen lenen van bezoekers en daar gezamenlijk kleine kunstwerkjes mee maken. Mischa tikt een gedichtje op zijn typemachine. Marijke plakt de tekst op een schilderdoek en geeft het geheel kleur.

Tijdens de eerste twee weekenden zal er in de Taaltent ook een Woordenschatkist klaar staan om Mischa en Marijke te inspireren voor een groter kunstwerk, dat tijdens het tweede en derde weekend in de tent te zien zal zijn.

Haikuwedstrijd
Er is tijdens de kunstroute een haikuwedstrijd. De bezoeker wordt uitgedaagd om een haiku te maken die geïnspireerd is op een van de kunstwerken bij GKV. Elk weekend worden de meest verrassende haiku’s geplaatst op de social media en na afloop van de kunstroute kiest een jury de winnende haiku. Over de prijs voor de winnaar wordt nog nagedacht, maar het staat vast dat het iets met taal te maken zal hebben!

Over Wiede Wold
In 2023-2024 is gemeente De Wolden, waar het dorp de Wijk toe behoort, Culturele Gemeente van Drenthe. Dit wordt gevierd met de kunst- en cultuurmanifestatie Wiede Wold met als thema De toekomst van ons platteland.
De toekomst van ons platteland is ook de toekomst van de wereld. Het gaat om onze wereld. Hier en nu, dichtbij. Wij, inwoners van De Wolden, geven die wereld van straks een vorm.

We are the World. The Wide World. Wie-de-Wold. Wiede Wold.
Samen met kunstenaars, ontwerpers, theatermakers en andere creatievelingen gaat de gemeenschap van De Wolden op zoek naar de toekomst van ons platteland.”

Het Netwerk Land van de Reest is een vereniging, opgericht in 2013 als onderdeel van Vrouwen van Nu en sinds 2019 als zelfstandige vereniging opererend. Het doel van het Netwerk is vrouwen een inspirerende ontmoetingsplaats bieden, gelegenheid tot onderling contact en een mogelijkheid tot persoonlijke ontwikkeling.