Anouk Griffioen

Marte Röling ‘Grote blauwe duif’
foto: Wanda Werner

Welke kunst is te zien

Tijdens de 12e editie van Grensloos Kunst Verkennen in 2022 kunt u genieten van het werk van drieëntwintig internationaal, landelijk en regionaal bekende professionele kunstenaars. Hun werk is te zien op vierentwintig binnen- en buitenlocaties in en om de dorpen de Wijk en IJhorst én in het tussenliggende Reestdal.

De kunstenaars vertegenwoordigen een grote diversiteit aan disciplines en materiaalgebruik. Naast beelden, tekeningen, schilderijen en werk van textiel, foto’s en design, kunt u ook een video-installatie zien en werken waarin beweging en dynamiek een kenmerkend element is.

Voor veel van de exposerende kunstenaars is natuur een belangrijke inspiratiebron. Op vijf locaties vindt u een installatie in het landschap: een installatie met vissen van Daniella Rubinovitz en van Meg Mercx en Rob Verwer langs de Reest, zeehonden van Herman Lamers ín de Reest, en van Rolina Nell bij het kerkje aan de Reest levensgrote houtkooltekeningen, wuivend in de wind. Een viertal kunstenaars laat in binnenlocaties werk zien, dat direct geïnspireerd is op het Reestlandschap: jonge kunstenaar Angela Smit verbeeldt de omgeving met natuurlijke materialen, Charlotte Caspers exposeert panelen met de kleuren van de Reest als uitgangspunt en Lonny van Ryswyck en Nadine Sterk van AtelierNL werken met materialen uit de bodem van onze regio. Eric Schutte schildert de omgeving van de Reest als kleurrijke portretten van het landschap.

Dieren vindt u op verschillende locaties: de gigantische duif van Marte Röling, bronzen van Wessel Bezemer, op een onverwachte plek de eerdert genoemde vissen en de bewegende zeehonden. De Draeck van Maria Koijck prikkelt de fantasie en symboliseert een niet-bestaande wereld.

Bij de locaties rond de Kerk in IJhorst is divers werk te zien. Maartje Blans exposeert met een bijna transparante weergave van de natuur in schilderijen, Wim Borst met strakke en geometrische ‘Cube´s’. In de kerk exposeert Annie van Gemert kleurrijke foto’s van Staphorster interieurs en niet minder kleurrijk zijn de Staphorster kledingstukken van Daphne van den Berg met haar levensverhaal in borduursteken. De tekeningen van Anouk Griffioen in de Reesthof getuigen van een eigen visie op de Nederlandse plantenwereld.

Hugo Galama maakt werk speciaal voor GKV 2022; Pat van Boeckel bouwt een video-installatie over zuivering van water op een uitdagende locatie. Met het werk van Linda Molenaar, werk bestaande uit natuurlijke materialen, kunt u op twee locaties kennis maken. De Frozen Queens van Eveline Kieskamp confronteren ons met de (soms door onszelf opgelegde) grenzen van vrijheid en het leven in een gemeenschap.

QR-code: meer over de kunst en kunstenaar

Tijdens deze editie van Grensloos Kunst Verkennen 2022 kunt u met uw smartphone de QR-codes in de catalogus scannen. U wordt dan doorgeleid naar een (kort) filmpje over de kunstenaar of over zijn of haar werk en werkwijze. In verband met uw beltegoed adviseren we u om dit thuis te doen of op locaties met WiFi.