Anouk Griffioen

Marte Röling ‘Grote blauwe duif’

Welke kunst is te zien

Tijdens de 12e editie van Grensloos Kunst Verkennen in 2022 heeft u kunnen genieten van het werk van drieëntwintig internationaal, landelijk en regionaal bekende professionele kunstenaars. Hun werk was te zien op vierentwintig binnen- en buitenlocaties in en om de dorpen de Wijk en IJhorst én in het tussenliggende Reestdal. De kunstenaars vertegenwoordigen een grote diversiteit aan disciplines en materiaalgebruik. Naast beelden, tekeningen, schilderijen en werk van textiel, foto’s en design, was ook een video-installatie te zien en werken waarin beweging en dynamiek een kenmerkend element is.
Voor veel van de exposerende kunstenaars is natuur een belangrijke inspiratiebron. Dit resulteerde in een installatie op vijf locaties in het landschap: een installatie met vissen van Daniella Rubinovitz en van Meg Mercx en Rob Verwer langs de Reest, zeehonden van Herman Lamers ín de Reest, en van Rolina Nell bij het kerkje aan de Reest levensgrote houtskooltekeningen, wuivend in de wind. Een viertal kunstenaars toonde in binnenlocaties werk, dat direct geïnspireerd is op het Reestlandschap: jonge kunstenaar Angela Smit verbeeldde de omgeving met natuurlijke materialen, Charlotte Caspers exposeerde panelen met de kleuren van de Reest als uitgangspunt en Lonny van Ryswyck en Nadine Sterk van AtelierNL werkten met materialen uit de bodem van onze regio. Eric Schutte schilderde de omgeving van de Reest als kleurrijke portretten van het landschap.

Dieren waren op verschillende locaties te zien: de gigantische duif van Marte Röling, bronzen van Wessel Bezemer, op een onverwachte plek de eerder genoemde vissen en de bewegende zeehonden. De Draeck van Maria Koijck prikkelde de fantasie en symboliseert een niet-bestaande wereld.
Bij de locaties rond de Kerk in IJhorst was divers werk te zien. Maartje Blans exposeerde met een bijna transparante weergave van de natuur in  childerijen, Wim Borst met strakke en geometrische ‘Cube ́s’. In de kerk exposeerde Annie van Gemert kleurrijke foto’s van Staphorster interieurs en niet minder kleurrijk waren de Staphorster kledingstukken van Daphne van den Berg met haar levensverhaal in borduursteken. De tekeningen van Anouk Griffioen in de Reesthof getuigden van een eigen visie op de Nederlandse plantenwereld.

Hugo Galama maakte werk speciaal voor GKV 2022; Pat van Boeckel bouwde een video-installatie over zuivering van water op een uitdagende locatie. Het werk van Linda Molenaar, werk bestaande uit natuurlijke materialen, was te zien op twee locaties. De Frozen Queens van Eveline Kieskamp confronteerden ons met de (soms door onszelf opgelegde) grenzen van vrijheid en het leven in een gemeenschap.

QR-code: meer over de kunst en kunstenaar

Nieuw bij deze editie van Grensloos Kunst Verkennen 2022 waren de QRcodes in de catalogus. Door te scannen met uw smartphone werd U doorgeleid naar een (kort) filmpje over de kunstenaar of over zijn of haar werk en werkwijze.